Een duik in het verleden.

Les 2; Stok slijpen

 

Lesomschrijving; Je eigen speer maken.
Inleiding;
Ga met de leerlingen de omgeving in en neem een heggenschaar of mesjes mee. Ga naar een gebied waar veel bomen en takken te vinden zijn. Elke leerling zoekt een tak uit, snijdt of knipt deze af en deze neem je mee terug naar school. Iedereen gaat namelijk zijn eigen speer slijpen.

Kern;
Terug op school zoek je op het schoolplein een plek op waar je stoelen of banken (uit de speelzaal bijvoorbeeld) kunt neerzetten, of de leerlingen kunnen op de rand van de zandbak zitten. Elke leerling krijgt een semi stomp aardappelschilmesje, nadat jij als leerkracht hebt voorgedaan hoe je snijdt. Van je af en NIET naar je toe! Anders ontstaan er ongelukken.
Elke leerling mag zijn/haar stok slijpen en versieren. Zo kunnen ze naast een punt erop slijpen ook hun initialen erin kerven of figuren er in kerven.
Vertel hierbij dat de jagers van vroeger ook op deze manier een speer maakten, waarmee zij gingen jagen. Alleen gebruikten zij in plaats van aardappelschilmesjes die wij bij de Action kopen, steentjes die ze als mes hadden geslepen.
Blijf benadrukken dat de leerlingen van zich af snijden!

Afsluiting;
Laat twee leerlingen de afvalresten van het plein opvegen. De rest komt terug in de klas en iedereen kan zijn/haar stok laten zien en kan deze mee naar huis nemen.

Lesdoel(en);
Leerlingen ondervinden hoe men vroeger een speer maakte om te gaan jagen.
Leerlingen zijn vrij om zich creatief te uiten en hun eigenheid toe te passen op de speer.

Les duur;
Inleiding stok zoeken; dit hangt af van de plek waar jullie de stokken zoeken
Kern stok slijpen; 15 tot 20 minuten
Afsluiting; opruimen en bezichtigen 5 tot 7 minuten

Benodigdheden (uitgaande van 20 lln);
20 stokken
20 aardappelschilmesjes (TIP; goedkoop en niet te scherp bij de Action)
zitruimte op het plein of in de omgeving
veger en blik

© 2011 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode