Een duik in het verleden.

les 1; Museum bezoek en brood bakken.

 

Lesomschrijving; museum bezoek en brood bakken.
Inleiding;
De leerlingen krijgen een rondleiding in het museum, waarbij een medewerker van het museum verteld over alle bezichtigingen in het museum. Leerlingen krijgen ook de mogelijkheid tot het stellen van vragen.

Kern;
Bij het IJstijden museum zit een prehistorische tuin waar de leerlingen zelf brood gaan bakken. De ene helft maakt het deeg, de andere helft gaat het vuur aanmaken.
De groep die het deeg maakt krijgt de volgend ingrediënten en het recept;
Ingrediënten;
500 gram bloem
25 gram gist
10 gram zout
350 dl water of melk
60 gram boter
maatbeker/ keukenweegschaal
beslagkom
pollepel hout
Mixer eventueel


Recept;
Meng de bloem met het zout in een beslagkom en maak in het midden een kuiltje. Verwarm het water of melk tot lauwwarm (ca. 35 graden). Meng 15 gram gist met een deel van het vocht en schenk de rest van het vocht in het kuiltje. Roer het vocht met je vinger of een houten lepel van het midden uit door de bloem en kneed en sla het daarna (of gebruik de kneedhaken van een mixer) tot een soepel deeg.


De leerlingen die het vuur aan moeten maken, moeten op zoek gaan naar takjes en hout dat kan branden. Ze moeten zelf het vuurtje aan zien te krijgen, lukt dit op de manier zoals men dit vroeger deed? Een vuur heeft warmte nodig om te ontsteken en twee dingen om goed te branden: brandstof en zuurstof. Nee grapje, de leerlingen mogen een lucifer gebruiken om het vuur aan te maken. Wees hierbij wel allert als leerkracht.

Afsluiting;
Als het vuur aan is en het rooddeeg klaar, krijgt elke leerling een stok en een stukje deeg en kan hij/zij brood bakken door het deeg boven het vuur te houden. Iedereen mag zijn eigen broodje opeten.
Bij het weggaan niet vergeten het vuur te doven!

Lesdoel(en);
Leerlingen leren hoe je op een primitieve manier je eigen brood kunt bakken.
Leerlingen werken samen om deeg en vuur te maken.
Leerlingen koppelen het leven in de IJstijden aan het leven van nu en realiseren zich hoe makkelijk wij het tegenwoordig hebben als het gaat om vuur maken en eten kopen in een supermarkt.

Les duur;
Inleiding museum bezoek 15 tot 20 minuten
Kern Deeg maken en vuur maken 15 tot 20 minuten
Afsluiting Brood bakken 15 tot 20 minuten.


Benodigdheden (uitgaande van 20 lln);
genoemde ingrediënten voor het brooddeeg
lucifers
20 stokken

© 2011 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode